Kuchnia

jableczniki i inne z owocami

Pyszne Ciasto Jabłkowo - Orzechowe

Składniki:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
140 g cukru brązowego
50 g złocistego cukru kryształu
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
4 jajka
3 jabłka
100 g orzechów włoskich

Jabłka myjemy, nie obieramy tylko ze skórka ścieramy na grubych oczkach tarki.
Orzechy siekamy na kawałki.
Mąkę, cynamon, sodę, cukier umieszczamy w misie miksera.
Mieszamy łyżką.
Dodajemy olej i jajka.
Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem.
Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę.
Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia,
boki smarujemy masłem.
Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy
i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy, studzimy początkowo w formie a następnie na kratce kuchennej.

Krem:

100 g masła
200 g serka kremowego
50 g brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy serek i miod.
Ucieramy na puszysty krem.
Krem dzielimy na pół.
Połowę rozsmarowujemy na pierwszym blacie.
Przykrywamy drugim.
Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch.

Posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami.

Orz3
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation