Kuchnia

jableczniki i inne z owocami

Ucierane ciasto z rabarbarem
4 jajka,
200g masła lub margaryny,
160g cukru,
200g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 budyń śmietankowy (35g),
3 łodygi rabarbaru,
cukier puder do oprószenia.

Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24 cm. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta, delikatnie wciskając je w ciasto.
Piec około 40 minut w temp. 175 st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation