Kuchnia

jableczniki i inne z owocami

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na kruszonkę:

4 łyżki masła, roztopionego
pół szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć w miseczce, wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.

Składniki na ciasto:

170 g masła (113 g + 57 g)
2 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków*
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Ponadto:

500 g rabarbaru, pociętego na większe lub mniejsze kawałki, bez konieczności wcześniejszego obierania
3/4 szklanki cukru*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć 113 g masła z 1 szklanką drobnego cukru do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy, sok, jajka, wbijając je jedno po drugim i miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać mąkę, na zmianę ze śmietaną, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Rabarbar wymieszać z cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 57g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na spodzie tortownicy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wyłożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Pod formą, poziom niżej w piekarniku warto położyć foremkę w razie gdyby z rabarbaru ściekał nadmiar soku, by nie pobrudzić piekarnika.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Pomagając sobie podkładką pod ciasto szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation