Kuchnia

jableczniki i inne z owocami

Szarlotka na śmietanie
Składniki:
na średnia blachę
o wielkości ok. 25 cm x 35 cm

6 jaj
1 margaryna (250 g)
1 szklanka cukru (w przepisie było 1, 5)
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 kg jabłek (w przepisie było 1, 5)
1/2 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18%

do wysmarowania blachy:
masło
mąka

dodatkowo:
cukier puder
Treść przepisu:
Jabłka myję, obieram i kroję w mniejsze kawałki, np. plastry lub kostkę.
Blachę smaruję masłem i posypuję mąką


Margarynę w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch, kolejno wbijam po jednym jajku, wciąż miksując. Następnie dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia, miksuję do połączenia się składników.
Ciasto "na oko" dzielę na połowę, tą większą część wykładam na dno blachy, na niej układam pokrojone w mniejsze kawałki jabłka, które obficie przyprószam cynamonem.
Do drugiej części ciasta, która pozostała dodaję pół szklanki śmietany i dokładnie mieszam, masę wykładam równomiernie na jabłka.

Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, posypuję cukrem pudrem i podaję.

Przechowuję w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią.

Moje uwagi:

Ciasto można podać także na ciepło z gałką lodów waniliowych, smakuje naprawdę świetnie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation