Kuchnia

jableczniki i inne z owocami

Jabłecznik stracciatella


foremka 23x33 cm

Ciasto:

130g mąki pszennej,
70g mąki ziemniaczanej,
jajko + 2 żółtka,
170g masła lub margaryny,
120g cukru.

Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek,
2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda),
2 łyżki masła.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wraz z masłem do garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić.

Masa śmietanowa:

500ml śmietanki 30%,
250g serka mascarpone,
250g jogurtu naturalnego,
2/3 szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodać serek i jogurt. Zmiksować krótko na gładką masę. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać i wlać do pozostałej śmietanki. Krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do masy i wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na masę jabłkową.

Galaretka:

300ml soku pomarańczowego,
czubata łyżeczka żelatyny.

Sok zagotować, zdjąć z ognia i dodać sproszkowaną żelatynę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation