Kuchnia

przepisy

Sernik NY z kruszonką i brzoskwiniami
Spód
Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
140g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko

Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać zimne masło, posiekać, aż będzie w mniejszych kawałkach.
Dodać jajko i wyrobić gładkie, zwarte ciasto, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy o średnicy 23cm. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, wsypać obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Podpiec ok. 20 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować masę serową i kruszonkę.

Kruszonka
Składniki:

3/4 szklanki mąki
pół szklanki cukru
skórka otarta z jednej cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
120g miękkiego masła

Składniki rozetrzeć w dłoniach do uzyskania zlepiającego się ciasta po ściśnięciu w dłoniach.
Dodatkowo:

3-4 brzoskwinie w syropie

Masa serowa
Składniki:

800 serka Philadelphia
250g mielonego twarogu
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
szklanka cukru
łyżka esencji waniliowej
skórka otarta z jednej cytryny
4 duże jaja
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki utrzeć ze sobą do uzyskania jednolitej masy, wylać ją na podpieczony spód.
Piec w 180ºC przez 15 minut, po tym czasie sernik delikatnie wysunąć, rozłożyć na nim pokrojone owoce i rozsypać kruszonkę. Temperaturę zmniejszyć do 160ºC i piec kolejnych 50 minut - na ostatnie 5-10 polecam włączyć termoobieg aby kruszonka się zarumieniła.*

Upieczony sernik wystudzić do teaperatury pokojowej, wypiąć z obręczy tortownicy i schłodzić całą noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation