Kuchnia

Sweet

Profiterole

Ciasto
Składniki:

szklanka mąki pszennej
szklanka wody
120g masła
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Wodę, cukier, sól i masło doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotować ciasto minutę, aż stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Do chłodnego(ale nie zimnego) ciasta dodać jajka(po dodaniu każdego dokładnie zmiksować), przełożyć je do worka cukierniczek, wyciskać porcje ciasta o średnicy ok. 2-3cm.
Piec w 200ºC ok. 20 minut, po tym czasie w każdym za pomocą wykałaczki zrobić dziurkę, ponownie wstawić je do piekarnika tym razem na 5 minut w 140ºC.
Cream patissier
Składniki:

5 żółtek
3/4 szklanki cukru
500ml mleka
300ml śmietany kremówki
łyżka esencji waniliowej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
szczypta soli
100g masła

Mleko i śmietanę doprowadzić do wrzenia, w tym czasie żółtka z cukrem i solą utrzeć do białości(pod koniec dodać mąki, zmiksować do połączenia się).
Delikatnie mieszając do masy jajecznej wlewać gorące mleko ze śmietanką; przelać masę do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wmieszać wanilię i masło.
Przykryć folią spożywczą, wystudzić.

Krem przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania.
Każdego profiterolka( to się odmienia? :D ) napełniać do granic możliwości, wierzch polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation