Kuchnia

Sweet

Dyniowe Hot Cross Buns
Ciasto
Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
szklanka dyniowego puree
20g rozpuszczonego masła
1 jajko
1/3 szklanki ciepłego mleka
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
łyżka otartej skórki z pomarańczy
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki rodzynek

Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić na 10 minut.
Wszystkie pozostałe składniki(prócz rodzynek) wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, gdy zacznie odchodzić od ręki wsypać rodzynki i dokładnie je rozprowadzić; odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto, odgazować, podzielić na równe części( mi wyszło 12), każdą z nich uformować w kulę. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnych odstępach od siebie, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krzyż
Składniki:

pół szklanki mąki
4-5 łyżek wody

Masę utrzeć(ma powstać dość gęsta ale jednak dająca się wyciskać pasta) i przełożyć do woreczka z odcięta końcówką(lub worka cukierniczego z tylką np. do nadziewania).
Na wyrośnięte bułki wyciskać krzyżyki, piec w 180ºC ok. 25 minut do ładnego zrumienienia się.
Jeszcze gorące posmarować glazurą(3 łyżki cukru rozpuszczone w 60ml mleka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation