Kuchnia

Ciasta

Sernik z ganache i orzechami w karmelu
Spód
Składniki:

400g ciasteczek oreo lub innych tego typu markiz
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
160g rozpuszczonego masła

Ciastka pokruszyć, dodać do nich resztę składników, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 22cm. Schłodzić minimum godzinę w lodówce.

Orzechy w karmelu
Składniki:

350g cukru
150ml wody
220ml śmietany kremówki
łyżka mąki ziemniaczanej*
łyżka mąki pszennej*
pół łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szklanka uprażonych orzeszków ziemnych

Cukier, wodę i sól postawić na średnim ogniu, gotować nie mieszając(można jedynie poruszać rondelkiem) do uzyskania ciemnego karmelu, zdjąć z ognia, dodać cynamon oraz połowę przygotowanej śmietanki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy(w razie potrzeby delikatnie podgrzewając). W pozostałej części śmietany rozpuścić mąki i kawę, wlać ją do karmelowego sosu, doprowadzić do zagotowania(ma powstać swego rodzaju karmelowy budyń). wsypać uprażone orzeszki.
Masę wylać na spód z ciastek, schłodzić.
Ganache
Składniki:

200g gorzkiej czekolady
100g masła
100ml śmietanki kremówki

Rozpuścić masło ze śmietaną, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Wylać ją na orzechy w karmelu, również schłodzić.

Masa serowa
Składniki:

350g kremowego serka, np. mascarpone
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 całe jajka + 2 żółtka(białka zachować do bezy)
łyżka esencji waniliowej
pół szklanki cukru
skórka otarta z połowy limonki
łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zmiksować na walnych obrotach miksera, wylać ją na wcześniej przygotowane warstwy.
Piec ok. 40 minut w 170ºC, sernik z wierzchu powinien byś ścięty, jednak środek przy poruszaniu tortownicą może delikatnie dygotać.
Upieczony wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, w tym czasie przygotować polewę.
Dodatkowo:

100g gorzkiej czekolady
50g masła
łyżka miodu
3 łyżki mleka

Składniki rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofali.
Polewę wylać na sernik(może być jeszcze ciepły), wystudzić, schłodzić całą noc w lodówce.

2 białka
pół szklanki cukru
szczypta soli

Białka z cukrem i solą ubijać nad kąpielą wodną przez ok 6-7 minut, aż pod palcami nie będą wyczuwalne kryształki cukru, a beza zgęstnieje.
Przełożyć ją do rękawa cukierniczego, ozdobić sernik, opalić ją za pomocą palnika kuchennego lub wstawić na chwilę pod bardzo mocno rozgrzany grill(należy uważać żeby jej nie spalić).
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation