Kuchnia

Sweet

Ciasto jogurtowe z budyniem i dżemem truskawkowym
Składniki:

340g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
300g jogurtu
budyń waniliowy
mały słoiczek dżemu truskwkowego
Budyń ugotować w 400ml mleka(jeśli podane proporcje na opakowaniu są na 0,5l), przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę(ok. 6-7 minut na wysokich obrotach miksera), nie przerywając mieszania dodać olej i jogurt. Gdy zostaną one wchłonięte dodawać suche składniki w 3 partiach, każdorazowo miksując tylko do połączenia się.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm, na wierzchu kleksami rozłożyć budyń i dżem.
Piec w 180ºC przez ok. 50-60 minut, a tak naprawdę do czasu gdy wbity patyczek będzie suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation