Kuchnia

Sweet

Babeczki z makiem i kremem z białej czekolady
uffiny
Składniki:

150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki suchego maku
2 średnie jaja
170ml mleka
skórka otarta z pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem i soda, dodać do masy maślanej wraz z mlekiem, makiem i skórką pomarańczową. Połączyć na niskich obrotach lub za pomocą łopatki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości masą.
Piec w 180ºC przez 30 minut lub do czasu, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.
Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
Krem*
Składniki:

200g białej czekolady
250ml śmietanki 36%
2 łyżki soku pomarańczowego

W rondelku podgrzewać śmietankę, dodać czekoladę i nie doprowadzając masy do wrzenia rozpuścić ją, przykryć folią, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.
Do zimnej dodać sok pomarańczowy, ubijać mikserem aż zesztywnieje. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować w dowolny sposób.
* - czekoladę w śmietanie proponuję rozpuścić dzień przed robieniem babeczek, wtedy dobrze się schłodzi i ładnie ubije
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation