Kuchnia

kuchnia

CIASTO SEREK Z PLEŚNIĄ

Składniki
Biszkopt/pleśń:

450g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
1 1/3 szkl. cukru
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:

500g twarogu
4 jajka
0,75 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
100g roztopionego masła
0,75 szkl. mleka
1 budyń
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy
200g miękkiego masła
500ml mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,25 szkl. cukru

Dodatkowo:

1 łyżka rozmrożonych jagód
ulubiony poncz do ciasta np: woda z sokiem z cytryny i odrobiną cukru lub alkohol

Przygotowanie
Przygotowujemy ser. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu, ostudzone masło, mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z twarogiem. Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.

Biszkopt. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jaja miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa. W 125ml mleka mieszamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy, gotujemy a następnie studzimy. Ostudzony budyń mieszamy z miękkim masłem.

Biszkopt przecinamy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy wedle uznania ulubionym ponczem, wykładamy połowę budyniu. Następnie cały blat sernika, kolejną warstwę budyniu i biszkopt, który ponownie nasączamy ponczem. Górę ciasta dekorujemy robiąc jagodami kropeczki. Ciasto schładzamy ok 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation