Kuchnia

kuchnia

Dżem z zielonych pomidorów

2 - 3 SŁOICZKI

1 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów, bardzo twardych i jędrnych
cukier
2 cytryny (sok i starta skórka)

PRZYGOTOWANIE

Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do szerokiego garnka. Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą część), wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryny dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje.
Przetrzeć przez sito. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji (smażyłam około 1 godziny i uzyskałam dość słodki dżem).
Słoiczki i wieczka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem, zamknąć. Przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
W zamkniętym słoiku dżem można przechowywać do 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation