Kuchnia

kuchnia

NALEWKA Z ARONII (ARONIÓWKA)

Składniki:
1 kg owoców aronii
¾ l wódki (np. żytnia 40%)
½ kg cukru
kawałek świeżego korzenia imbiru (2- 3 cm)
1 laska wanilii
Wykonanie:
Owoce aronii płuczemy, wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem, lekko rozmiażdżamy. Dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałeczki świeży korzeń imbiru, naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 - 4 tygodnie. Zabezpieczamy przed ewentualnym dostaniem się do wnętrza słoja niepożądanych owadów. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja, wykonując nim koliste ruchy, co umożliwia szybsze rozpuszczenie się cukru.
Po upływie podanego wyżej czasu nalewkę przesączamy przez sitko i zlewamy do butelek. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation