Kuchnia

kuchnia

Chleb pita

1 i 1/4 szklanki letniej wody
3 lyzki oliwki
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
3 szklanki maki pszennej, lub 2 pszennej i 1 pszennej razowej
2 lyzeczki suchych drozdzy

Drozdze wsypac do letniej wody i zostawic na 5-7 minut, az zaczna tworzyc sie pecherzyki.
Make wsypac do duzej miski, dodac pozostale skladniki, wlac wode z drozdzami i wyrobic miekkie, elastyczne ciasto.
Miske z ciastem przykryc i zostawic do wyrosniecia na co najmniej 1 godzine, az podwoi swoja objetosc.
Przelozyc ciasto na stolnice i podzielic na 8 rownych czesci.

Kazda czesc uformowac w kule - zostawic aby ciasto odpoczelo, okolo 20 minut.

Kazda kule splaszczyc i rozwalkowac lub uformowac rekami w ksztalcie krazka (wieksze beda mialy cieniutkie scianki, natomiast mniejsze beda grubsze i pulchniejsze).

Ukladac na wylozonej pergaminem duzej desce lub blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut.

Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i rownie goraca blacha.

Piekarnik rozgrzac do 260ºC, wlozyc pusta blache (mozna rowniez piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzac ja kilka minut.

Wyrosniete krazki posmarowac lekko oliwka i ostroznie zsunac razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blache.

Piec przez 8-10 minu,t az beda bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation