Kuchnia

kuchnia

Przepis:
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
175 g masła
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
Masa serowa:
1,2 kg tłustego twarogu
10 jajek
250 ml roztopionego ostudzonego masła
250 g cukru
12 g szafranu
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
duża garść rodzynek

Ciasto kruche: Wszystkie składniki ciasta przełożyć na stolnice, zagnieść szybko razem. Uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich wyłożyć dokładnie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 – 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione. Odstawić do przestudzenia. Drugą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki.
Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek, zostawić połowę białek (drugą połowę można przelać do woreczka i zamrozić, przydadzą się przy innej okazji np. do bezy). 6 gramów szafranu utrzeć z łyżką cukru w moździerzu na proszek. Dodać łyżkę mleka, wymieszać i odstawić. Twaróg przełożyć do dużej miski, dodać cukier, miksować dodając po jednym żółtku. Następnie wlać masło, dodać pozostałą część szafranu, mleko wymieszane z szafranem i rodzynki nie przerywając miksowania. Masa powinna być puszysta i dobrze napowietrzona. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je za pomocą łyżki do masy serowej. Masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Pozostałą część ciasta kruchego rozwałkować, pokroić nożem na długie paski szerokości około 1, 5 cm i położyć je na wierzchu ciasta układając na przemian w formie kratki. Posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 45 – 55 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation