Kuchnia

kuchnia

TORT ROYAL

Składniki:
Spód
170 g mąki
100 g masła
1 łyżeczka drobnej soli
1 szczypta drobnego cukru
1 łyżka zimnego mleka
Trufla
350 g gorzkiej czekolady
100 g masła
300 ml śmietany kremówki
1 blat zwykłych wafli
3 łyżki whisky
Krem orzechowo-czekoladowy
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
160 g orzechów laskowych
3 łyżki oliwy
2 jaja (żółtka i biała osobno)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g cukru
300 ml śmietany kremówki

Czas
całkowity
80min

Ilość
porcji
12
Sposób przygotowania


Spód:
1. Mąkę wysypać na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie.

2. Do środka włożyć dość miękkie, pokrojone w kostkę masło, sól, cukier i wbić jajko. Wszystko lekko zagnieść.

3. Następnie dodać mleko i wszystko zagnieść na gładką masę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 15minut.

4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na wielkość formy (u nie 24cm średnicy). Nie musisz zrobić tego idealnie, możesz na koniec "przyciąć" ciasto foremką.

5. Teraz włóż ciasto do lodówki na 20minut, dzięki temu ciasto nie skóry się podczas pieczenia.

6. Wyjmij ciasto i ponakłuwaj widelcem.

7. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia albo folią aluminiową (ja wolę je osobiście bo można ją lepiej ułożyć).

8. Wsyp do środka fasolę albo kulki ceramiczne do pieczenia.

9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 20minut. Następnie wyjmij papier z fasolą i piecz już bez żadnego przykrycia kolejne 15minut.

10. Wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż, aby ostygło.

Trufla:
1. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzać w rondlu o grubym dnie, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Musi powstać gładka masa. Odłożyć do przestygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 30minut.

2. Wyjmij masę czekoladową i utrzyj (zmiksuj) dokładnie. Dodaj whiskey, wymieszaj raz jeszcze. Odłóż z powrotem do lodówki na kolejne 30minut.

3. Po tym czasie wyjmij z lodówki i dodaj zmielone drobno wafle. Dokładnie wymieszaj.

4. Rozłóż na dno ciasta.

5. Odłóż do lodówki na pół do 1godziny (w tym czasie wykonaj krem orzechowo-czekoladowy).


Krem orzechowo-czekoladowy:
1. Orzechy podprażyć na patelni albo w piekarniku, aż skórka zacznie pękać.

2. Wysypać na ręcznik papierowy i pocierać, skórka sama powinna zejść.

3. Orzechy bez skórki włożyć do blendera i miksować około 10minut, do uzyskania konsystencji papki, lekko oleistej.

4. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej.

5. Do czekolady dodać pastę z orzechów i oliwę, dokładnie wymieszać.

6. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.

7. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając 30g cukru.

8. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 40g cukru.

9. Do ubitej kremówki partiami dodawaj ubite białka.

10. Teraz dodaj masę czekoladową i wszystko dokładnie wymieszaj.

11. Wyłóż masę orzechowo-czekoladową na masę truflową.

12. Odłóż tort do lodówki, aby stężał.

13. Na koniec udekoruj wiórkami z czekolady i podawaj.

Podałam czas 80minut i tyle mniej więcej zajmuje zrobienie tortu, jednak nie liczyłam czasu, w którym poszczególne cześć tortu muszą "odleżeć" w lodówce. W sumie na zrobienie tego tortu musimy przeznaczyć pół dnia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation