Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "krokodyle oczy" Siostry Anastazji

Składniki: (robiłam w blaszce 24*24 cm)

na ciasto I:

500 g mąki
250 g masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 słoiczek powideł śliwkowych
3/4 szklanki twardej marmolady

na ciasto II:

3 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

200 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
700 g sera twarogowego mielonego
łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny


Ciasto I:
Mąkę, masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia szybko zagnieść na ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao. Połowę bez kakao rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować powidłami. Z kakaowej części ulepić 36 kulek i nadziać je marmoladą. Ułożyć w 6 rzędach na powidłach. Ciasto piec około godziny w 180*C.

Ciasto II:
Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C około 25 minut.

Masa:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Ser wymieszać z bitą śmietaną i żelatyną. Wylać na ciasto z kulkami, przykryć biszkoptem i odstawić do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation