Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Składniki:
na masę serową:

500 g białego sera
50 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
skórka otarta z cytryny
kilka łyżek mleka


Ser trzykrotnie zmielić. Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać masło i po trochu sera. Dodać budyń rozrobiony w mleku i skórkę z cytryny.

na masę makową:

500 g maku
50 g bakalii
1/2 szklanki cukru
4 jajka
sok z 1/2 cytryny


Mak dzień wcześniej zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Rano odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, bakalie. Z białek ubić pianę, dodać do maku, delikatnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 21 cm. W każdym okręgu narysować jeszcze dwa mniejsze, mniej więcej w równych odległościach. Masy makową i serową umieścić w woreczkach, obciąć rogi. Wyciskać na papier według okręgów, na przemian: pierwszy i trzeci okrąg ser-mak-ser, drugi okrąg mak-ser-mak. Jest to w miarę widoczne na powyższym zdjęciu, ja się bardzo spieszyłam, warstwy wyszły mi dość rzadkie i nierówne. Każdy placek piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Po dokładnym wystudzeniu, placki przekładać kremem. Dowolnie udekorować. Ja użyłam czekoladowych ciasteczek i białych drażetek.


na krem rumowy:

2 szklanki mleka
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
kieliszek rumu



Z cukru pudru i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem, pod koniec ucierania dodać rum.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation