Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Impresja smaku...: Muffinki marchewkowe

Składniki:

2 szklanki startej marchewki (ok. 4 sztuk)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
4 jajka

1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Lukier:
sok z jednej cytryny + starta skórka
ok. 1 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy
W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać olej, startą na grubych oczkach marchewkę i aromat waniliowy. Ww. składniki wymieszać za pomocą łyżki z mąką i przyprawami.
Masę przełożyć do silikonowych foremek lub formy na muffinki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec przez 25 min. (patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty). Zanim nałożymy lukier muffinki musza przestygnąć.

Wykonanie lukru:
Skórkę i sok z cytryny wymieszać z cukrem na jednolitą masę. Masa nie może być za rzadka ani za gęsta, w zależności od konsystencji możemy dodać więcej cukru lub soku z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation