Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

USTA ADAMA

Murzynkowe ciasto z zatopionymi biszkoptami z marmolada, które przypominają usta. Do tego krem cappuccino, herbatniki nasączone wódką i polewa czekoladowa. Ciasto w sam raz na świąteczny stół.

Składniki: (blaszka 25*34 cm)

60 biszkoptów
kilka łyżek marmolady
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
125 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:

2 opakowania budyniu waniliowego
kostka masła
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki kawy cappuccino w proszku

dodatkowo:

paczka herbatników
polewa czekoladowa
filiżanka ostudzonej słodkiej herbaty
2 kieliszki wódki
płatki migdałów
płatki białek czekolady
kolorowa posypka


Ciasto:
Masło, mleko, wodę, cukier i kakao zagotować i przestudzić.Z białek ubić pianę. Do masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem, żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Biszkopty smarować marmoladą i sklejać po dwa. Ułożyć na dnie blaszki i zalać ciastem. Upiec w 175*C.
Krem:
Budynie i cukier ugotować na mleku i wystudzić. Nastepnie utrzeć z masłem i cappuccino. Wyłożyć na wystudzone ciasto.
Wierzch:
Wódkę wymieszać z herbatą i nasączyć herbatniki. Układać je na kremie. Polać polewą i posypać posypką, migdałami i czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation