Kuchnia

zapiekanki

Zapiekana pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami -

Składniki:
duża podwójna pierś z kurczaka
25 dag świeżego szpinaku
25 dag (słoiczek) pomidorów suszonych w zalewie
25 dag sera żółtego
pół szklanki śmietany 30%
5 ząbków czosnku
masło do duszenia szpinaku
suszony rozmaryn (łyżeczka)
kurkuma (ok pół łyzeczki)
sól, pieprz
Mięso umyć po bieżącą wodą, usunąć błony i inne części twarde i niezjadliwe. Kurczaka podzielić na 2 części, a z nich w poprzek wykroić kotlety, tak aby z podwójnej piersi powstały 4 części. Mięso deliktanie rozbić, ale uważać żeby nie poszarpać. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, rozmarynem, ewentualnie curry i usmażyć, po kilka minut z obu stron, na złoto. Szpinak umyć po bieżącą wodą, osuszyć i udusić na maśle, dodać zmiażdżony czosnek, szczyptę soli i pokrojone w paski pomidory. Całość dusić zaledwie kilka minut aż szpinak zmięknie. Do gotowego szpinaku wlać śmietanę i wymieszać. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć je szpinakiem i piec pod przykryciem około pół godziny w temp 180 stopni. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, zdjąć przykrycie i posypać startym serem, włożyć jeszcze na chwilę do pieca, aż ser się rozpuści. Jeść na ciepło. Do dania można ewentualnie przygotować pieczone ziemniaki i gotowane warzywa, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation