Kuchnia

zapiekanki

Bakłażany nadziewane pieczarkami

Składniki:

1 kg bakłażanów
1 kg pieczarek
2 cebule
½ kg marchewki
2 pietruszki
½ szklanki oleju sojowego
4 jajka
sól, pieprz do smaku
1 ½ łyżki masła
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki
1 szklanka śmietany
½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki

Baklazany Nadziewane Baklazany

Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, warzywa umyć obrać i pokroić w drobne paseczki . Pieczarki umyć, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju, dodać grzyby, i pokrojone w paseczki warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości , doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać z jajkami. Bakłażany umyć , obrać ze skórki przekroić wzdłuż na połówki, napełnić farszem. Masło stopić połączyć z mąką, rozprowadzić z mlekiem , zagotować ,zmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, zalać mlecznym sosem i zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C około 15-20 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation