Kuchnia

zapiekanki

SKŁADNIKI

6 - 8 PORCJI
1/2 kg szpinaku
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno starty
1 por (biała i jasno zielona część)
2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
250 g sera ricotta (twarożku)
200 g sera feta
5 jajek
1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
100 g gęstej śmietany 18%
40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
oliwa extra vergine
PRZYGOTOWANIE

Formę żaroodporną o wymiarach około 20 cm x 26 cm posmarować łyżką oliwy extra vergine. Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je.
Ziemniaki obrać, pokroić nożem lub melakserem na plasterki ok. 2 - 3 mm grubości, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wypłukać, zmienić wodę na czystą (zimną). Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku.
Szpinak włożyć do garnka (może być po ziemniakach), ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do dużej miski.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając co jakiś czas. Dodać pokrojonego na kawałeczki pora (najpierw wzdłuż na 4 części, później w poprzek) i czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni.
Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać.
Następnie dodać połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę), jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie wymieszać.
Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%. Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut aż zapiekanka zastygnie.
WSKAZÓWKI

Ziemniaki do zapiekanki wcześniej gotujemy, więc nie muszą być pokrojone na bardzo cienkie plasterki.
Zapiekankę można odgrzewać (np. na patelni) i zamrażać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation