Kuchnia

zapiekanki

Bakłażany po sycylijsku zapiekane z czosnkiem, miętą i sosem pomidorowym

Składniki (2 porcje):
1 duży bakłażan
2 łyżki utartego sera (na Sycylii używa się sera caciocavallo, ponieważ u nas jest on niedostępny, zastąpiłam go serem grana padano, można też użyć innego, nawet owczego)
1 kg pomidorów na sos lub 1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
garść ziół: mięty i oregano
sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Bakłażany pokrój na plastry, posól je i odstaw na sicie nad miską lub zlewem.
Przygotuj sos. Pomidory pokrój na kawałki, wrzuć na podgrzaną oliwę, dodaj jeden posiekany ząbek czosnku i duś na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kiedy pomidory się rozgotują, przetrzyj je przez sito i umieść z powrotem w garnku, gotuj jeszcze trochę, aż odparują i powstanie gęsty sos. Dopraw go solą i pieprzem.
Bakłażany opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Na dno naczynia do zapiekania wlej sos pomidorowy.
Drugi ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę i posmaruj nim lekko plastry bakłażana, a następnie ułóż je na sosie. Wszystko razem posyp posiekanymi ziołami, a na koniec serem.
Naczynie z bakłażanem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż bakłażany będą miękkie (25-30 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation