Kuchnia

zapiekanki

Stromboli

Składniki
Ciasto:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
2 łyżki oleju
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Nadzienie:

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
mała cebula
pomidor
zielona papryka
7 plastrów salami
100g tartej mozzarelli
1 jajko
łyżeczka sezamu
oregano
sól
Przygotowanie

1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim cały placek. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy tylko na środku pizzy. Pomidora kroimy w plastry, wyjmujemy pestki z pomidorów i rozkładamy na cebule. Paprykę kroimy i też rozkładamy na cieście. Obsypujemy warzywne składniki solą i suszonym oregano. Rozkładamy plasterki salami na zakładkę, po czym posypujemy całość tartym serem.

3. Po obu bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski raz z jednej raz z drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy stromboli około 20-25min do uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego

Rada. W przepisie można oczywiście użyć innych składników do nadzienia, jak i również innego sosu do pizzy niż ten na bazie koncentratu pomidorowego i wody. Można też kupić gotowe ciasto na pizze zamiast samemu zarabiać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation