Kuchnia

Sweet

Razowe pancakes z truskawkami
Składniki:

szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
pół szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki miodu
2 jajka
szklanka maślanki

Obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z maślanką i miodem. Mokre składniki dodawać w dwóch partiach do suchych każdorazowo dokładnie mieszając, aby niepowstały grudki.
Jeśli ciasto jest zbyt zwarte dodać maślanki, jeśli zbyt luźne dosypać mąki.

Placuszki smażyć na posmarowanej masłem patelni teflonowej po kilka minut z każdej ze stron na średnim ogniu.

Dodatkowo:

truskwki
dżem truskwkowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation