Kuchnia

ciasta

Kurczak pieczony w całości
Pieczony kurczak przepis

Pieczony kurczak to prosty i nieskomplikowany pomysł na niedzielny (i nie tylko) obiad. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak przygotować pieczonego w całości kurczaka tak, aby był soczysty i rozpływał się w ustach. A ponieważ ostatnio staram się niczego nie marnować, to także kości po pieczonym mięsie znalazły zastosowanie w mojej kuchni. Jakie? O tym napiszę Wam już wkrótce.

Kurczak pieczony w całości przepis


KURCZAK PIECZONY W CAŁOŚCI

Składniki:
1 cały kurczak, oczyszczony, dokładnie umyty i osuszony (około 1,5 kg)
pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sok z połowy cytryny
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Przyprawy dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą i nacieramy nimi kurczaka ze wszystkich stron. Mięso układamy na blasze (piersiami do góry). Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej przez godzinę. Następnie zdejmujemy folią i pieczemy dalej mięso przez 30 minut. Jeśli chcecie, aby skórka była bardziej chrupiąca, włączcie na tym etapie termoobieg (lub zwiększcie temperaturę do 180-190 stopni). W trakcie pieczenia bez folii podlewamy kurczaka sokiem. Kurczaka podałam z dodatkiem pieczonych warzyw oraz lekkiego sosu na bazie jogurtu, cytryny i ziół.

Kurczak z piekarnika przepis

Kurczak cały pieczony

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation