Kuchnia

ciasta

Meksykański kociołek

750g wieprzowiny
do smaku sól
do smażenia olej słonecznikowy
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka suszonego tymianku,
3-4 ziemniaki
2 papryczki chilli albo ewentualnie kawałek papryczki jalapeno
2 cebule
250 g czerwonej suszonej fasoli
do smaku pieprz

Namocz fasolę na noc, rano odlej wodę. Gotuj fasolę w osobnej wodzie z dodatkiem kminku, do czasu aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Mięso umyj, pokrój w duże kostki lub grube paski i smaż na oleju w dużym rondlu lub na dużej patelni. Cebulę pokrój w paski dodaj do mięsa smaż podlewając wodą. Dodaj ugotowaną fasolę, ziemniaki pokrojone w kostkę, drobno posiekaną papryczkę oraz przecier pomidorowy, kolejną porcję wody, sól, pieprz. Duś pod przykryciem aż mięso będzie bardzo miękkie, a smaki fasoli, ostrej papryczki, przecieru pomidorowego połączą się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation