Kuchnia

ciasta

rustykalna kuchnia - cooking at home: Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Receptura:
4 duże ziemniaki
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
1 duża cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia

Ziemniaki ugotuj i odczekaj aż ostygną. Przeciśnij przez praskę. Teraz możesz dodać poszatkowaną w drobną kostkę i zeszkloną na odrobinie oleju cebulę (również wystudzoną), rozmącone jajka, mąkę, sól, pieprz i koperek. Wyrabiaj jednolite ziemniaczane ciasto. Uformuj grube placki. Obtocz krokiety w bułce tartej i smaż na gorącym oleju.


Sos pieczarkowy:
200 g pieczarek
1 cebula
50 g mąki pszennej
50 g masła
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietany
sól i świeżo mielony pieprz
pęczek natki pietruszki posiekany

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli możesz na patelnię wrzucić pieczarki, dopraw solą i pieprzem i podsmaż. Dodaj bulion i zagotuj. Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietana i zaciągnij sos. Na samym końcu dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Krokiety podawaj gorące, polane sosem pieczarkowym. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation