Kuchnia

ciasta

KOPYTKA

Składniki (na 4 porcje):
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
sól
180-260 g mąki pszennej
Przy przygotowaniu smacznych kopytek bardzo istotny jest rodzaj użytych ziemniaków. Najlepiej wybrać odmiany o dużej ilości skrobi. Nie przygotowujemy kopytek z młodych ziemniaków, które są dość wodniste. Ja najczęściej przygotowuję kopytka i różnej maści ziemniaczane kluski na odmianie Tajfun. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Nie wolno ich rozgotować. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzamy (możemy je także odparować na palniku). Lekko przestudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, tak, aby nie pozostały żadne grudki w masie ziemniaczanej. Niektórzy są zdania, że najlepiej przygotować kopytka z ziemniaków z dnia poprzedniego. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, szczyptę soli i stopniowo dosypujemy mąkę. Ja na początku wsypuję około 80 g mąki i wyrabiam ciasto dłońmi. Kolejno dosypuję więcej mąki. Nie należy przesadzać z ilością wykorzystanej mąki, ponieważ takie kopytka będą twarde i gumowate. Im mniej dodacie do ciasta mąki, tym bardziej będą one delikatne. U mnie najczęściej wystarcza około 180 g użytej mąki. Oczywiście, jeśli Wasze ciasto jest nadal bardzo klejące, dodajcie stopniowo większą ilość mąki. Nawet jeśli ciasto jest lekko klejące, to po rozwałkowaniu wałeczka na stolnicy wysypanej mąką, będziecie mogli je bez problemu pokroić ostrym nożem. Odrywamy kawałek ciasta, na stolnicy wysypanej mąką rolujemy z niego podłużny wałeczek o średnicy około 2 cm. Spłaszczamy go nożem, następnie kroimy pod kątem 45 stopni kluski o długości około 3 cm. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy partiami kopytka, zmniejszamy ogień. Gdy tylko kluski wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Nie ma potrzeby gotowania kopytek dłużej (co sugerują niektóre z przepisów). Może jednak się zdarzyć, że w przypadku dodania bardzo dużej ilości mąki, kopytka po wypłynięciu w dalszym ciągu będą lekko surowe. Najlepiej sprawdzić jedną kluskę i w razie potrzeby gotować je kilkadziesiąt sekund dłużej. Kopytka podajemy jako dodatek do mięs i gulaszy. Możecie je okrasić cebulką ze skwarkami, podać ze smażoną bułką tartą, sosem grzybowym lub w inny ulubiony sposób.

W skrócie:

wybieramy odmiany ziemniaków z dużą ilością skrobi, np. Tajfun
ciasto zagniatamy stosunkowo szybko
im więcej dodamy mąki, tym kluski będą bardziej twarde i gumowate
kopytka gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię


Kopytka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation