Kuchnia

kuchnia

MUFFINY POMARANCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWO - MIETOWYM

Przepis na 16 muffinek:
•260g mąki pszennej
•10g proszku do pieczenia
•szczypta soli
•2 średnie pomarańcze
•250ml soku pomarańczowego (ja dałam 50ml, bo pomarańcze były bardzo soczyste)
•140g cukru kryształu
•1 jajko
•125g miękkiego masła
•40ml likieru pomarańczowego
•1 łyżeczka olejku pomarańczowego



Dekoracja:
•300-400g gorzkiej czekolady (użyłam miętowej, nie nadziewanej)
•200ml słodkiej śmietanki 36%
•starta skórka z pomarańczy uprażona na suchej patelni

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Pomarańcze dobrze wyszorować i zetrzec z nich skórkę, po czym owoce obrać i zmiksować blenderem lub posiekać.

Cukier z jakjkiem utrzeć na gładką masę i cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło, dodać sok z pomarańczy, skórkę i rozdrobnione owoce, likier i wciąż miksując stopniowo wsypywać mieszankę mączną i zmiksować całość na gładką masę.

Napełnić foremki do 2/3 ich wysokości ciastem i piec muffinki w piekarniku 20-25 minut, lub do momentu, aż będą złoto-brązowe.

Wyjąć muffinki z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a potem wyłożyć na kratkę, by całkowicie wystygły.

W czasie, gdy muffiny się pieką rozpuścić w rondelku czekoladę ze śmietanką, mieszać do momentu, aż powstanie gładka, gęsta masa. Gdy masa ostygnie, wstawić ją na 20 minut do lodówki, wyjąć, zamieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego, po czym ozdabiać muffiny, całość posypać skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation