Kuchnia

kuchnia

Muffinki „pączkowe” (bez glutenu, jajek, mleka)
Smażenie tradycyjnych pączków trwa dość długo. Poza tym trudno uznać, że są dietetyczne. Dlatego proponujemy alternatywę – szybkie muffinki z nadzieniem z marmolady. Całkowity czas przygotowania do maximum 10 minut robienia ciasta i 15- 20 minut pieczenia.

Składniki:

Na ok. 6-8 muffinek:

1 szklanka mąki sojowej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
kleik z mielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki oleju
szklanka mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe)
dodatkowo:

marmolada do pączków
cukier puder + sok z ćwiartki pomarańczy na lukier
Przygotowanie: (opisane w krokach)

JAK ZROBIĆ...?
Kleik z siemienia lnianego dobrze zastępuje jajko. W tym przypadku należy 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego zalać niedużą ilością gorącej wody – tak, aby powstał gęsty kleik. Trzeba chwilę poczekać, aby siemię napęczniało. Przyjmuje się, że 1 duża łyżka tego kleiku to 1 małe jajko.
KROK 1. Składniki mokre: olej, kleik, mleko wlać do miski i krótko wymieszać

KROK 2. Składniki suche: mąki, proszek do pieczenia, cukier wymieszać oddzielnie i dodać do składników mokrych. Wszystko razem pomieszać chwilę ręczną trzepaczką, do połączenia się wszystkich składników.

KROK 3. Do foremek do muffinek wlać ciasto do ok 2/3 wysokości. Nałożyć łyżkę marmolady. Przykryć jeszcze łyżką ciasta,

KROK 4. Piec 15- 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.

KROK 5. Muffiny wyjąć z piekarnika, poczekać aż chwilę ostygną. Pokryć je lukrem. Lukier zrobisz ucierając cukier puder (ok 2 łyżki) z sokiem z pomarańczy.

CO MOŻESZ ZAMIENIĆ?
1. Siemię lniane możesz zastąpić jajkiem, jeśli Twoja dieta na to pozwala. 2. Marmoladę możesz zastąpić dżemem słodzonym fruktozą, a cukier ksylitolem (wtedy pół szklanki wystarczy) – dzięki temu muffinki będą mniej kaloryczne i odpowiednie dla diabetyków. Pamiętaj, żeby wtedy zrezygnować z lukru. 3. Pomarańczę możesz zastąpić cytryną.
UWAGI DO PRZEPISU
1. Muffinki zdecydowanie lepiej smakują po wystygnięciu 2. Surowe ciasto może ma charakterystyczny zapach mąki sojowej, po upieczeniu nie jest to wyczuwalne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation