Kuchnia

mięsa

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w mleku

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka w całości ( moje miały razem prawie 1kg i były ze skórą )
- po pół łyżeczki soli,czerwonej słodkiej papryki mielonej, ziół prowansalskich, pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- mleko

Przygotowanie:

* Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami.

* Przekładamy je do miski, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło piersi ).

* Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

* Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka, w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.

* Włączamy go na 180st. i od momentu rozgrzania, pieczemy 40 minut ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ), przewracając je w połowie czasu pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation