Kuchnia

Sweet

Otrębowe pancakes z syropem miodowo-pomarańczowym
Placuszki
Składniki:

1 szklanka otrąb
1,5 szklanki mąki pszennej(u mnie pół na pół pszennej i razowej żytniej)
1 łyżka cukru
ok. 400ml maślanki*
2 jaja
1 łyżka oleju lub stopionego masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę i odstawić na ok. 30 minut.
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej wysmarowanej olejem po około 1 minucie z każdej ze stron, aż do zrumienienia się.
Syrop miodowo-pomarańczowy
Składniki:

3 łyżki miodu
1 pomarańcza
4 łyżki soku z pomarańczy
sok z połowy cytryny
szczypta soli

Pomarańczę obrać obcinając obie końcówki i ścinać nożem skórkę wraz z albedo, następnie powycinać fileciki z pomarańczy/ tutaj link jak to zrobić/.
W rondelku umieścić soki, miód, sól i cząstki pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotowań na malutkim ogniu przez ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje, a pomarańcze zmiękną.
Gotowe placuszki układać w stos i polewać przygotowanym syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation