Kuchnia

Sweet

Sernik z białą czekoladą i musem malinowym
Spód
Składniki:

1,5 szklanka mąki
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
80g masła
1 jajko

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gdyby nie chciało się dobrze związać można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Schłodzić 20 minut i wylepić dno tortownicy 20-22cm, nakłuć widelce i piec 20 minut w 180ºC.
Masa serowa
Składniki:

800g sera na sernik
pół szklanki cukru
1/3 szklanki mleka lub śmietany kremówki
200g białej czekolady
1 opakowanie budyniu waniliowego(40g)
3 duże jaja lub 4 mniejsze
szczypta soli

Ser, cukier, sól, budyń i jaja zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
Mleko lub śmietankę zagotować, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Gdyby trwało to długo rondelek można postawić ponownie na ogniu, ale nie należy dopuścić do zagotowania się masy, a jedynie jej podgrzania.
Rozpuszczoną i lekko schłodzoną czekoladę połączyć z masą serową.

Mus malinowy
Składniki:

250g malin
łyżka cukru

Maliny z cukrem zmiksować blenderem na mus, a następnie przetrzeć go przez sito aby pozbyć się nasionek.
Na podpieczony spód wylać masę serowo-czekoladową, a następnie za pomocą łyżeczki delikatnie nakładać mus, tak aby nie zanurzył się w masie. Na koniec wykałaczką zrobić kilka ósemek by powstał ciekawy wzór.

Ciasto(i małą foremkę z wrzącą wodą) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 80-90 minut, aż sernik zetnie się od góry. Gdyby w tym czasie zbytnio się rumienił można nakryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation