Kuchnia

Sweet

Dyniowo-pomarańczowe bułeczki z twistem
Ciasto
Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
1⅓ szklanki mleka
50g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
⅓ łyżeczki soli
1 jajko + jedno białko(żółtko będzie nam potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

/ dodatkowo ok. 400g dżemu dyniowo-pomarańczowego z tego przepisu/

Z drożdży, 4 łyżek mąki, łyżki cukru i mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę, rozczyn, cukier, sól, jaja wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać 3-4 łyżkami mąki.
Wyrobione ciasto odłożyć do wysypanej mąką miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x45cm i grobości ok. 0,5-1cm.
Rozsmarować równomiernie na nim nadzienie, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego z boku.
Tak powstał wałek, podzielić na 12-13 części o grubości ok. 3-4cm.
W każdym, że ślimaczków znaleźć przerwę między warstwami, delikatnie rozciągnąć i skręcić w dłoniach.

Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Pozostawić do ponownego napuszenia na ok. 25 minut, a w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180ºC.
Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
Piec ok. 25 minut, aż do zrumienienia się z wierzchu.

Glazura
Składniki:

3 łyżki cukru
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy

Wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż do momentu gdy płyn zacznie gęstnieć, a cukier całkowicie się rozpuści.

Upieczone bułeczki smarować jeszcze ciepłą glazurą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation