Kuchnia

Przystawki

AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery » Czekoladowe łyżeczki
am czoklet – czego chcieć więcej. Zło w czystej postaci i to w postaci łyżeczek. Co więcej można je maczać w gorącym mleku lub dać się im w nim rozpuścić…. Przepis banalnie prosty, zaczerpnięty z francuskiej książeczki dołączonej do foremek.

Składniki na 6 łyżeczek:
80g czekolady gorzkiej (lub mlecznej lub białej)
5g masła (1 łyżeczka)

Łyżeczki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do foremki i potrząsnąć nią delikatnie (oksymoron?) by pozbyć się pęcherzyków powietrza i by czekolada się równomiernie rozprowadziła (jak widać mi średnio to wyszło ;] ). Wstawić do lodówki na godzinę, potem delikatnie wyjąć łyżeczki z foremek.

Są najlepszym dodatkiem do filiżanki gorącego mleka lub kawy (z kawą to zgaduję, bo nie lubię).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation