Kuchnia

Przystawki

AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery » Kanapki z ciasta dyniowego
Pumpkin dream cake – zobaczyłam nazwę, zobaczyłam zdjęcie i wiedziałam, po prostu wiedziałam, że muszę je uczynić. Początkowo zwlekałam, chodziłam, opowiadałam wszystkim jaki to niezwykły przepis znalazłam „to jest niesamowite, piecze się piecze i od razu z piekarnika wkłada się ciasto do zamrażalki!!!”… w końcu nadarzyła się okazja – wieczór panieński Anuchy. …i zaczęły się problemy…

Problem nr 1 – trzeba piec w dwóch takich samych blachach – poratowała mnie mama.
Problem nr 2 – zapragnęłam je piec równocześnie, więc oczywiście jedna z nich się nie dopiekła : D Problem nr 3 – polecam jednak wyjąć wszelkie mrożonki z zamrażalki zanim włożycie tam gorące blachy, bo z mrożonek za dużo nie zostanie ;] Problem nr 4 – przepis amerykański, więc oczywiście zawsze jest za dużo cukru, ale jak widzisz 6 szklanek cukru do kremu do ciasta, to zaczynasz wątpić w ludzi. Dodałam nie całą szklankę a i tak było za słodko i za dużo cynamonu, więc pobiegłam do Mamy „Jak uratować to ciasto?”. Mama powiedziała „czekolada”, więc pobiegłam do sklepu, kupiłam czoklet, a że figi były w promo to dorzuciłam je do koszyka, odrzuciłam połowę kremu, potem już tylko użyłam swych cudownych nowych gadżetów do robienia kanapek z ciasta i tak wyszły małe cudeńka : D

W poniższym przepisie oczywiście zredukowałam już dawkę cukru i cynamonu i wszystkiego co zbędne ;]

Składniki na 22 kanapki:
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
170g masła
1 szklanka cukru pudru
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g musu z dyni
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Krem:
170g twarogu śmietankowego
85g masła
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
60g białej czekolady
1-2 figi
pół nektarynki

Mus z dyni
Dynię rozkroić, wyjąć pestki i poukładać kawałki o wadze około 200g na blasze (skórą do dołu). Piec przez 45 minut w 190 stopniach. Ostudzić i oddzielić miąższ od skórki, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Gotowego musu potrzebne jest 250g, z reszty polecam uczynić zupę ;]

Ciasto dyniowe
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej ubić masło z cukrem. Wbijać pojedynczo kolejne jajka ciągle miksując. Dodać wanilię, mus z dyni oraz olej. Wymieszać.
Następnie dodawać do masy mąkę (z proszkiem i solą) na przemian z mlekiem.
Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam standardowych blach do placków, czyli ok. 32cm x 24cm). Rozlać masę po połowie do każdej z blach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 35-40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i wkładamy natychmiast do zamrażalki, zostawiamy je tam na 45 minut.

Krem
Masło ubić wraz z serkiem na kremową masę. Dodać miód, wanilię i cynamon. Następnie dosypywać cukier ciągle miksując.
Wyjąć ciasta z zamrażalki, na jedne wyłożyć i rozprowadzić równomiernie krem i następnie przykryć drugim ciastem. Włożyć na 10 minut do zamrażalki.

Kanapki
Pora na gadżety ;] Ja swoje kupiłam na promocji w sklepie Tchibo. Są banalnie proste w użyciu, działają na zasadzie strzykawki i wyskakują z nich piękne serducha i kwiatuchy. Oczywiście można też użyć zwyczajnie wykrawaczek do ciastek w dowolnych kształtach.
Należy więc wykrawać ,jak najwięcej się da, kanapek z ciasta przełożonego kremem – u mnie wyszły 22 sztuki. Z resztek ciasta można w przyszłości zrobić cake popsy (a póki co wrzucić resztki do zamrażalki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation