Kuchnia

Przystawki

AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery » Czekoladowe skorupy – wersja mini
Właściwie to nie powinny nazywać się „mini” tylko „mikro”, bo foremki, z których powstały są doprawdy maciupkie ;] Zauroczyły mnie kiedyś we Flo więc musiałam je kupić, potem nadeszły moje urodziny i dostałam je jeszcze – sztuk dwie – od dwóch różnych osób, więc mam ich całą masę. Nie nadają się za bardzo do robienia babeczek, bo te wyrastają i tych pięknych kształtów i tak nie widać, ale do czekoladowych skorup są idealne! I w zasadzie nie ważne czym się je wypełni, zawsze będą słodkie (przynajmniej w wyglądzie).

Składniki (na 12 mini skorup):
60g białej czekolady
100g serka śmietankowego
2 łyżeczki cukru pudru
12 malin (albo innych owoców)

Dodatkowo:
pędzelek
sylikonowe foremki

Mini czeko skorupy
Białą czekoladę umieścić w małej miseczce i rozpuścić – najszybciej w mikrofalówce. Pędzelkiem (wcześniej wyparzonym) wysmarować wszystkie sylikonowe foremki, nie martwcie się – pierwsza warstwa z pewnością nie pokryje całkowicie. Wymalowane foremki wstawić do lodówki na 10 minut a następnie nałożyć 2 a potem i 3 warstwę czekolady. Po kolejnych 10 minutach w lodówce skorupy są gotowe do wyjęcia z foremek. Tu zalecam ostrożność, chociaż trzy warstwy czekolady to całkiem sporo i żadna skorupa nie powinna pęknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation