Kuchnia

Słodkości

Racuchy drożdżowe z jabłkami - Moje Gotowanie - Przepisy - Śniadania

Czas przygotowania: 90 minut
Czas smażenia: 2 godzin
Składniki

1/2 kg. mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
3-4 jabłka

Racuchy z jabłkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Przepyszne i szybko znikają z talerza :)
Etapy przygotowania

Racuchy z jabłkami - pyszne danie, które znika z talerza raz dwa :) Zaręczam, ze moje racuchy z jabłkami znikać będa jeszcze szybciej niż inne.

Szczególnie dzieci lubią racuchy z jabłkami, także oto przepis na pyszne, pulchne racuchy z jabłkami :

Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.

Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju racuchy będą miały lepszy smak

Racuchy z jabłkami najlepiej smakują opruszone cukrem pudrem lub z konfiturami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation