Kuchnia

Słodkości

Słodkości i nie tylko: Ciasto Krówka - rewelacja

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 190 C


Składniki:
Ciasto miodowe :

500 g mąki
2 jajka
4 łyżki miodu
100 g masła
16 g cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. cukru


Masa śmietankowa:

500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % )
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 op. śmietan fixu
200 g orzechów włoskich
1 puszka masy kajmakowej

Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe:

Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę.
Zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna.
W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut.

Masa śmietankowa:

Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody.
Poczekać aż galaretka ostygnie.
Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać cukier puder.
Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy.
Następnie przykryć drugim plackiem miodowym.
Na wierzch wylać masę kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki )
Posypać orzechami włoskimi na sam koniec.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation