Kuchnia

obiadki

NALEŚNIKI Z SEREM ZAPIEKANE W ŚMIETANIE
SKŁADNIKI :
przygotowujemy naleśniki,potrzebujemy ich 7-8 dużych placków,(według własnego przepisu)

MASA SEROWA :
400 g serka chomogenizowanego o smaku waniliowym
1-3 łyżka cukru, lub troszkę więcej
1 duża łyżka budyniu waniliowego, bez cukru
200 g twarogu półtłustego w kostce
możemy dodać rodzynki
Jeżeli użyjemy samego serka chomogenizowanego, masa jest zbyt płynna, w połączeniu z twarogiem jest w miarę gęsta a dodatek budyniu zagęści ser podczas pieczenia.
Sery i cukier przekładamy do miski, dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy po dużej łyżce z czubkiem masy serowej, zwijamy placki i przecinamy każdy naleśnik na pół.
Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, środkiem naleśnika ( po przecięciu )do góry.
ŚMIETANA :
200 ml śmietany 30 %
1 jajko
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, polewamy śmietaną nasze naleśniki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 20-30 minut, kiedy zaczną się rumienić zmniejszamy temperaturę.
Śmietana powinna zgęstnieć i ładnie się zapiec. Po upieczeniu zostawiamy naleśniki na około 15 minut aż trochę ostygną, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Są na prawdę bardzo pyszne, smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation