Kuchnia

obiadki

Kurczak w śmietanie z marchewką i koperkiem

SKŁADNIKI 4 - 6 PORCJI
1 kurczak o wadze ok. 1,8 kg
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
50 g masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 por
750 ml wody
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku
500 g marchewki
2 - 3 łyżki posiekanego koperku
100 ml śmietanki 30% z kartonika
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka podzielić na 8 części: najpierw przekroić na 2 połówki, następnie odciąć udka, skrzydełka, szyję oraz piersi pozostawiając sam grzbiet (kuperek odciąć i wyrzucić, nadmiar skórki w tym miejscu też można odkroić).
Do worka foliowego wsypać mąkę, dodać sól i pieprz, wymieszać. Włożyć kurczaka i potrząsnąć zaciśniętym woreczkiem aż mięso będzie pokryte mąką, w razie potrzeby wkładać mięso porcjami.
Na żeliwną patelnię lub patelnię z grubym dnem włożyć 50 g masła oraz łyżkę oliwy. Włożyć pierwszą partię kurczaka (2-3 kawałki) i smażyć przez około 5 minut aż się zrumieni, przełożyć na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Obsmażone mięso przekładać do większego szerokiego garnka i układać ciasno na dnie garnka.
Zlać tłuszcz z patelni, pozostawiając 2 łyżki. Cebulę pokroić w kosteczkę, białą część pora przekroić wzdłuż i opłukać, pokroić na półplasterki. Cebulę i pora przełożyć na patelnię po mięsie i smażyć mieszając przez około 5 minut. Przełożyć do garnka z mięsem.
Postawić garnek na ogniu i wlać gorącą wodę w ilości 750 ml, zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sprawdzić czy wywar jest odpowiednio słony.
Przykryć i gotować przez ok. 40 - 45 minut, w międzyczasie 2 razy delikatnie przewrócić mięso. Na 3 minuty przed końcem dodać posiekany koperek a na koniec śmietankę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation