Kuchnia

obiadki

Makaron z cukinią i kurkami

SKŁADNIKI 2 PORCJE
150 g tartej cukinii
150 g kurek
120 g makaronu w kształcie rurek (u mnie duże rurki typu paccheri)
1 łyżka masła
1 łyżki oliwy extra vergine
SOS:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30%
szczypta nitek szafranu
2 żółtka
świeżo zmielony pieprz i szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE
Przygotować sos: wymieszać śmietankę z szafranem, żółtkami, solą i pieprzem, odstawić.
Kurki oczyścić gąbeczką krótko płucząc pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić makaron.
Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą, wrzucić kurki oraz startą na tarce cukinię, smażyć na dość dużym ogniu co chwilę mieszając, przez około 5 minut, dodać odcedzony makaron, wymieszać.
Odstawić patelnię z ognia i wlewać stopniowo sos jednocześnie mieszając. Sos powinien już zgęstnieć od gorącej patelni i składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation