Kuchnia

obiadki

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry

SKŁADNIKI 2 PORCJE
500 g udek kurczaka (pałek)
2 łyżki oliwy
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego lub 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 pomidory
1 łyżeczka kurkumy w proszku

PRZYGOTOWANIE
Udka z kurczaka naciąć w najgrubszej części w 2 -3 miejscach. Doprawić solą, następnie obtoczyć w pieprzu.
Rozgrzać oliwę na patelni i włożyć udka, dokładnie obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć udka z patelni i odłożyć na talerz.
Na tą samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Co chwilę mieszając zeszklić a następnie podsmażyć.
Dodać kurkumę, następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, wlać 1/4 szklanki wody, doprawić solą i zagotować. W gotujący się sos włożyć udka, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 1 godzinę i 15 minut lub do miękkości mięsa.
Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym, kolendrą i sałatą z jogurtem lub śmietaną.
PROPOZYCJA PODANIA
100 g ryżu basmati / kolendra / sałata ze śmietaną (lub jogurtem) i szczypiorkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation