Kuchnia

obiadki

Gulasz z indyka i dyni

Składniki:
600 g piersi z indyka
400 g dyni (waga po obraniu)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki wody
1 puszka pomidorów krojonych
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta suszonego jalapeno (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)

PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy na średnim ogniu około 2 minuty. Dodajemy do tego pokrojony w średnią kostkę filet, rumienimy. Do indyka i warzyw dosypujemy słodką paprykę, kolendrę, imbir i cynamon, wszystko smażymy 30 sekund. Całość zalewamy wodą i pomidorami z puszki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w średnią kostkę dynię, gotujemy do jej miękkości (u mnie trwało to około 3 minuty). Przed podaniem gulasz posypujemy suszonym jalapeno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation