Kuchnia

obiadki

Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym

SKŁADNIKI 4 PORCJE
500 g mielonego mięsa (np. szynki wieprzowej, udźca z indyka)
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
500 ml bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
100 g dyni (waga po obraniu)
1/2 łyżeczki kurkumy
70 ml śmietanki 30% lub 18%
oraz: mąka pszenna i ziemniaczana, olej roślinny lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE
Mięso mielone włożyć do miski, dodać startą na tarce cebulę, jajko, bułkę tartą, suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i podsmażyć na oleju lub maśle klarowanym.
W międzyczasie w garnku zagotować bulion. Włożyć do niego usmażone pulpeciki. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, dodać startą na tarce dynię, kurkumę, delikatnie przemieszać, gotować przez kolejne 15 minut.
Na koniec przesiać do wywaru mąkę ziemniaczaną (ok. 1 - 2 łyżeczki), wymieszać i zagotować. Dodać koperek i śmietankę, wymieszać i podgrzać.
PROPOZYCJA PODANIA
Pokrojona sałata ze śmietaną (gęsta 12% lub 18%) + posiekana czerwona papryka + koperek. Sałatę doprawiamy przed podaniem.

WSKAZÓWKI
W wersji fit można pominąć śmietankę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation