Kuchnia

PRZEPISY

zupa serowo-brokułowa
Składniki : (na 4-6 porcji, ja robiłam z połowy porcji ale przepis podaje zgodnie z oryginałem na 6 )

1/3 szklanki masła
1 szklanka cebuli posiekanej w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 szklanki mąki uniwersalnej
3 szklanki mleka
2 szklanki bulionu z kurczaka ( użyłam warzywnego )
1/2 szklanki śmietany kremówki( pominęłam zamiast śmietanki dodałam więcej mleka )
3 szklanki drobno posiekanego świeżego brokuła ( użyłam mrożonego - też świetnie się nadaje )
170 g startego ostrego cheddara
28 g startego parmezanu ( użyłam innej odmiany cheddara - słonego, zbliżony smakiem do parmezanu )
sól, pieprz
Na dużym ogniu w rondlu rozpuszczamy masło. Podsmażamy cebulkę aż będzie miękkie. Dodajemy czosnek, tymianek, mąkę. Cały czas mieszając podsmażamy 1 minutę. Powoli, mieszając wlewamy mleko, bulion, śmietanę. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień,dodajemy brokuły. Gotujemy 6-8 minut aż zmiękną. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy partiami sery cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation