Kuchnia

PRZEPISY

zupa a'la lasagne

przepis na 4-5 porcji

składniki

500 g mielonej wołowiny
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 litr wywaru z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka passaty pomidorowej
1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3-4 ząbków czosnku, drobno posiekanych
2 łyżeczki bazylii
3/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, zmiażdżonych
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
8 płatków makaronu lasagna
200 g mozzarelli
100 g ricotty
50 g tartego cheddara
oliwa
sól i pieprz
wykonanie:

W dużym garnku rozgrzejcie odrobinę oliwy na średnim ogniu, dodajcie mięso rozkruszając je na kawałeczki, posólcie odrobinę. Podsmażajcie do zrumienienia mieszając co jakiś czas. Usmażone przełóżcie do miseczki
W tym samym garnku ponownie rozgrzejcie oliwę, wrzućcie posiekaną cebulę i podsmażajcie ok 3 min, mieszając i zeskrobując przysmażone kawałki mięsa, dodajcie czosnek i smażcie ok 30 sek, po czym zalejcie wywarem z kurczaka, dodajcie obie puszki pomidorów, koncentrat, zioła i przyprawy oraz mięso. Doprowadźcie do wrzenia a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 min
Pod koniec gotowania się zupy ugotujcie makaron połamany na kawałki wielkości kęsa. Makaron al dente dodajcie do zupy, zachowajcie ok 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, dodaje ją do zupy jeżeli zbytnio zgęstniała, doprawcie solą i pieprzem do smaku
Mozzarellę porwijcie na małe kawałki, wymieszajcie z ricottą i cheddarem i posypcie nimi zupę rozlaną do talerzy, lub posypcie równo po wierzchu zupy w garnku i zapieczcie przez kilka minut w mocno rozgrzanym piekarniku z opcją grilla
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation